Skip to content
DWEILORKEST D’ERPELKAPPERS
Rosette de Schaap

DWEILORKEST D’ERPELKAPPERS

Van showband naar dweilorkest…
Het Axelse Dweilorkest d ‘Erpelkappers vindt z’n muzikale oorsprong zo’n acht jaar geleden. In september 2013 kwamen een aantal oud-leden van Showband Axel op het idee om een reünieband te vormen waarmee ze op de tweejaarlijkse Axelse Bevrijdingstaptoe gezelligheid in Axel wilden brengen. Showband Axel was immers gewend om zowel in de regio als ver daar buiten op te treden. De Showbandleden gingen drie maanden flink oefenen en boekten succes met bekende klassiekers uit de Showband Axel tijd, de show was compleet met Color Guard. Dit smaakte natuurlijk naar meer en Showband Axel werd letterlijk en figuurlijk in een nieuw jasje gestoken.

Het enthousiasme spat er vanaf…
Het was voor de bandleden niet eenvoudig om in een andere tijd met andere hobby’s de successen van weleer te doen herleven, maar desondanks speelden een groot aantal oud-leden mee en werd er muzikaal gezien op een mooi niveau muziek gemaakt. Vijf jaar na dit inmiddels legendarische optreden van de reünieband werd besloten om met Showband Axel te stoppen, maar hierdoor kwam wel Dweilorkest d ‘Erpelkappers tevoorschijn. Het motto van het dweilorkest is om met elkaar enthousiast en met veel plezier muziek te maken voor een luisterend publiek.

Passie en ambitie gecombineerd…
Dweilorkest d ‘Erpelkappers bestaat sinds 2019 en repeteert vol ambitie één keer per week. Bijna alle orkestleden maken al bijna heel hun leven muziek en sommigen zijn onafgebroken lid van een muziekvereniging geweest. De meesten zijn al op jonge leeftijd bij een regionaal muziekgezelschap begonnen om een instrument te leren spelen. Deze muzikale interesse die als passie begon werd een uitdaging, waarbij kennis van het notenschrift om de hoek kwam kijken. Een leuke extra bijkomstigheid was het opdoen van sociale contacten.

Van een strakke naar een improvisatiestijl…
Lodewijk de Caluwé is muzikaal leider van Dweilorkest d ‘Erpelkappers en verzorgt de arrangementen van de muziekpartijen. Het orkest speelt zeer uiteenlopende nummers, dit gaat van pop, Nederlandstalige muziek, oude en nieuwe hits tot klassiek, eigenlijk komen (bijna) alle muziekgenres voorbij. De formatie bestaat momenteel uit vijf trompetten, één saxofoon, drie mellofoons, drie trombones, één barriton, één sousafoon en een slagwerktrio met mars trom, grote trom en cymbel. Het is een uitdaging voor de orkestleden om de strakke en naar perfectie strevende showbandstijl om te zetten naar een losse en meer improviserende dweilorkeststijl.

Een wens om te kunnen optreden voor publiek…
Ook Dweilorkest d ‘Erpelkappers is door de coronacrisis getroffen, de ontwikkeling van het orkest is afgeremd. De voor hen zeer belangrijke ervaringen die ze als dweilorkest hadden kunnen opdoen bij diverse optredens hebben ze gemist. Ze hopen dit zo snel mogelijk te kunnen gaan inhalen. Ondertussen blijven ze doorgaan met oefenen zodat zodra het weer kan ze muzikaal goed voorbereid zijn om zich te kunnen presenteren. Na de repetities halen ze vaak herinneringen op over de successen van vroeger en kijken heel erg uit naar hun toekomstige optredens voor een gezellig publiek.

Praktisch…
Speel je al een tijdje een instrument, nieuwe orkestleden zijn altijd welkom bij Dweilorkest d ‘Erpelkappers. Ze zijn op zoek naar iemand die trombone, sousafoon of saxofoon kan spelen. Maar ook als je geïnteresseerd bent en wil kennismaken met de orkestleden, dan ben je van harte welkom op hun oefenlocatie. Het orkest repeteert elke maandag vanaf 20 uur op Drieschouwen Zuid 6 in Axel. Contactpersonen zijn Ronnie van Vlaenderen (secretariaat) 06-53551954 of de.Erpelkappers@zeelandnet.nl en Jos Schot (voorzitter) 06-57590978. Of neem een kijkje op https://www.facebook.com/Dweilorkest-d-Erpelkappers-105958337665206/?ref=page_internal.

Op foto v.l.n.r.: Werner, Kees, Gemma, Rein, Jos, Barry, Kas, Karin, Lianne, Machteld en Karel. Zittend v.l.n.r. August, Ronnie en Alexandra. Op de foto ontbreken: Marco, Anton en Kees.

Foto: Eddy Sorber uit Axel

Tekst & layout: Rosette de Schaap