Skip to content
ONTHULLING OP DE KAAI IN AARDENBURG ‘DE XXL CORONAZUIL VAN NEDERLAND’
Rosette de Schaap

ONTHULLING OP DE KAAI IN AARDENBURG
‘DE XXL CORONAZUIL VAN NEDERLAND’

Een groep Zeeuws-Vlaamse ‘koffiedrinkers’…
In Zeeuws-Vlaanderen bestaat een groep van ongeveer honderd ‘koffiedrinkers’. De groepsleden komen uit heel Zeeuws-Vlaanderen, maar voornamelijk uit West-Zeeuws-Vlaanderen. Een deel hiervan komt elke zondag samen, maar zonder een vaste plek te hebben. Iedere zondag is een andere kern aan de beurt. Vanwege de coronacrisis kunnen zij elkaar niet allemaal tegelijk ontmoeten.

Geïnspireerd op een idee uit Duitsland…
Iemand uit deze groep kreeg een video toegestuurd over een zuil in Duitsland van 8,3 meter hoog. Deze hoogte staat in verhouding tot de 83 miljoen inwoners die Duitsland kent. Dit filmpje sprak de groep zo tot de verbeelding dat ze besloot om ook zo’n zuil voor Nederland te gaan maken. Jean-Paul Roels (Retranchement) nam het voortouw tot het praktisch realiseren van deze XXL coronazuil. Hij heeft flink geklust en heeft een zuil van 5 meter 83 hoog gemaakt, overeenkomstig met de 17,5 miljoen inwoners van Nederland. Dit ‘symbolisch bedoelde monument’ zal zondag (7 maart) om 12 uur op de Kaai in Aardenburg door Willem Engel en Marco IJben van Het Kleine Café in Aardenburg worden onthuld. Het is bedoeld als noodkreet om ‘het normale leven’ weer te kunnen oppakken. Lees hieronder wat de betekenis van de zuil inhoudt.

Uitleg over XXL coronazuil van Nederland…
Elke millimeter van de zuil staat voor 3.000 inwoners, dus 1 centimeter hoogte staat voor 30.000 inwoners, 10 centimeter zijn 300.000 inwoners en 1 meter staat voor 3 miljoen inwoners enz. Bij de groene streep zie je symbolisch het aantal baby’s die het afgelopen jaar in Nederland geboren zijn. Dit waren er ongeveer 168.000, hierdoor is de groene streep 56 millimeter hoog. De gele streep is ook 56 millimeter hoog en symboliseert hoeveel mensen in 2020 overleden zijn. Onafhankelijk van de doodsoorzaak zijn dat er in totaal 168.000. Hiervan zijn ongeveer 15.600 mensen in verband met covid-19 overleden. Zij worden gesymboliseerd via de 5 millimeter hoge dunne oranje streep op de zuil. Hiervan is het merendeel boven de leeftijd van tachtig jaar overleden. Onduidelijk is of deze 15.600 mensen al dan niet vanwege covid-19 overleden zijn. Op basis van deze 5 millimeter wordt via de media informatie over de coronacrisis verstrekt. Hiervoor wil men met deze actie en noodkreet aandacht vragen.

‘Zeeuwse knop om’…
Er wordt druk aan een website gewerkt, binnenkort zal www.zeeuwseknopom.nl online zijn waarop je meer informatie kan gaan vinden. De groep is van plan om ludieke, vrolijke dingen te gaan organiseren, zonder demonstraties of ompraterij, puur door gewoon te doen en daarmee te laten zien dat dit kan. De opzet is om mensen te laten nadenken.

Bron: Jean-Paul Roels uit Retranchement.

Foto van Jean-Paul Roels: Nancy Jamain uit Retranchement.

Tekst & layout: Rosette de Schaap